Integra Lika 2020

LAG LIKA zauzima 11% površine RH, prostire se na tri županije te se nalazi na iznimno povoljnom geoprometnom položaju. Gotovo 45% teritorija LAG-a nalazi se u nekoj vrsti prirodne zaštite temeljem Zakona o zaštiti prirode, a preko 50% područja proglašeno je NATURA 2000 područjem. Temeljem navedenog, predstavlja izazovno područje za proizvodnju ekološke hrane kao i za razvoj turizma. S tog aspekta, LAG LIKA pokrenuo je veliki petogodišnji projekt integralnog gospodarskog razvitka pod nazivom INTEGRA LIKA 2020.

Vizija projekta je da ovo područje kroz održivi razvoj postane globalno prepoznatljivo, ekološki prihvatljivo s brojnim prirodnim ljepotama, bogatom autohtonom gastronomskom ponudom te samoodrživim obiteljskim gospodarstvima.

Cilj projekta je brendiranje Like i podvelebitskog primorja.

Projekt „INTEGRA LIKA 2020“ strukturiran je kroz pet fokus područja, a to su: poljoprivreda, stvaranje identiteta, turizam, samoodrživost i ekologija. Sadrži sveobuhvatne integralne mjere za povećanje gospodarske aktivnosti, revitaliziranje poljoprivredne i stočarske proizvodnje i prerade koristeći domaće i inozemne, financijske i materijalne resurse. Poseban značaj projekta je u partnerstvu 24 ključna dionika razvoja područja Like i podvelebitskog primorja.

Službeni početak projekta „INTEGRA LIKA 2020“ održan je 17. rujna 2015. godine u hotelu Jezero, NP Plitvička jezera, na konferenciji koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, u hotelu Jezero, NP Plitvička Jezera.

Više o projektu „INTEGRA LIKA 2020“ dostupno je putem web stranice www.integralika2020.com.