Urbani vrt Gospić

Udruga ZIR – Zajednica i razvoj na inicijativu LAG-a LIKA prijavila je projekt na natječaj „Naš doprinos zajednici“ Zaklade Kajo Dadić te su joj odobrena sredstva u iznosu 12.900,00 kn za provedbu projekta „Urbani vrt: vrtlariti je lako – nauči kako!“.

Kroz volonterski angažman lokalne zajednice tijekom provedbe projekta uređena je zapuštena zelena površina veličine cca 200 m2 na parceli u neposrednoj okolici OŠ dr. Jure Turić te je formiran urbani permakulturni vrt. Potaknuta je međusobna suradnja unutar lokalne zajednice, organizirane su volonterske akcije, te je ojačana svijest građana o značaju održivog upravljanja okolišem i uzgoju vlastite hrane. Projektom je prikazan primjer uzgoja na visokim i na toplim gredicama, plastenički uzgoj te primjer plodoreda. U vrtu su postavljene kućica za ptice i za kukce, vrijedne pomagače svakog poljoprivrednika te kompostara za stvaranje hranjivog humusa za iduću sezonu. U formiranje vrta uloženo je 2270 volonterskih sati.

Veliku vrijednost vrt ima osim za građane Grada Gospića i za Udrugu roditelja djece s teškoćama u razvoju “Pčelice“ obzirom da je na površinu vrta integrirana senzorička staza s dijelovima za bosnonogo hodanje, mirisno okusnim, zvučnim i abecednim kutkom.

Za potrebe formiranja urbanog vrta Grad Gospić i OŠ dr. Jure Turića izdali su suglasnost za korištenje djela zemljišta u neposrednoj okolici škole te su aktivno pomagali u provedbi projekta.

Naglasak projekta je na formiranju poligona za učenje o održivim poljoprivrednim praksama koje mogu produžiti vegetacijsku sezonu te poticanje uspostavljanja učeničke zadruge koja će brinuti o vrtu, osmisliti komercijalizaciju poljoprivrednih proizvoda koje su uzgojili i u konačnici potaknuti formiranje poljoprivrednog usmjerenja u srednjim školama na području LAG-a LIKA.

Back
Početni izgled parcele 2 Početni izgled parcele 2 Početni izgled parcele Početni izgled parcele Početni izgled parcele 3 Početni izgled parcele 3 Čišćenje Čišćenje Kopanje jezerca Kopanje jezerca Postavljanje olfakturnog kutka Postavljanje olfakturnog kutka Zemlja za visoke gredice Zemlja za visoke gredice Priprema drvene građe za vrtne elemente Priprema drvene građe za vrtne elemente Pijesak za stazu Pijesak za stazu Vrtne pomoćnice-gliste Vrtne pomoćnice-gliste Labirint energije Labirint energije Postavljanje zvučnih elemenata Postavljanje zvučnih elemenata Začinska spirala Začinska spirala Plodovi Plodovi Raskoš vrta Raskoš vrta Raskoš vrta Raskoš vrta Raskoš vrta Raskoš vrta