Like Lika Festival uglazbljuje autentične prirodne i drevne kulturne lokacije Like

550

Like Lika Festival održava se od 1.-8. kolovoza 2021. u Brinju, Karlobagu, Gornjem Kosinju, Smoljancu i Gospiću, a predstavit će vrhunske umjetnike i ansamble domaće glazbene scene.

Lika je toliko lijepa i raznolika da očarava i mami s koje god joj strane prišli. Većinu površine Like čine nacionalni parkovi (Plitvička jezera, Paklenica i Sjeverni Velebit) premreženi hrvatskim rijekama ponornicama (Gacka, Lika, Otuča, Krbava, Korenica i rijeka Una koja izvire u Lici).

Uz prirodne znamenitosti, izvore rijeka, jezera, slapove, bogatstva nacionalnih i pećinskih parkova, Lika čuva i otkriva bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Hrvatske. Tragove čovjekovog nastanjivanja ove rajske zemlje baštinimo od prapovijesti, preko drevnih Japoda, antičkog Ilirika i srednjovjekovnih starohrvatskih župa Hrvatskog Kraljevstva do danas.

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae, koja je u festivalskoj sezoni realizirala već tri festivala (15. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae, 7. Zrin Festival i Festival drvenih kapela) – u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčević u Gospiću, a uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Općina Brinje, Karlobag, Perušić i Plitvička jezera – pokrenula je novi festival suvremene i ozbiljne glazbe: Like Lika Festival.

Like Lika Festival uglazbljuje autentične prirodne i drevne kulturne lokacije vrhunskim glazbenim izvedbama ozbiljne i suvremene glazbe, a u spoju netaknute prirode, kulturne baštine i glazbe otkriva sve mirise, boje, okuse i zvukove Like.

Ovogodišnje prvo izdanje Like Lika Festivala kreće s mjesta kroz koje prolazi 45. paralela sjeverne zemljopisne širine – iz Brinja, smještenog između obronaka dvije kršne planine Velebita i Male Kapele. Glazbom sjajnog ansambla Acoustic Project pozivamo vas da 1. 8.  otkrijete srednjovjekovni plemićki grad Sokolac, središte moćnih hrvatskih knezova Krčkih u Lici, podno kojega se u davna vremena razvilo naselje Brinje. Po svojoj reprezentativnoj gradnji te posjetima kraljeva i drugih istaknutih ličnosti, Sokolac je vrijedno povijesno i spomeničko dobro hrvatske kulturne baštine.

Sa sjevera Like odlazimo na uski obalni pojas uz jadransko more, s plažama kakve samo planinski obronci mogu stvoriti. U Karlobagu Like Lika Festival uglazbljuje prelijepi Mediteranski vrt „Kava“ smještenom u srednjovjekovnoj Fortici s koje se prostire pogled na velebni Velebit i na sinje more. Vrt je ujedno i umjetnički atelier Mihić u kojemu možemo uživati u izloženim mozaicima i labirintu ljubavi u kojem uska staza vodi kroz nasade lavande, timijana, vriska, tekome, šimšira, majčine dušice, smilja, origana, majčine dušice, kadulje, lovora koje su rezultat jedinstvene povezanosti planine i mora, soli i vjetra. Like Lika Festival poziva vas u ponedjeljak, 2. 8. na koncert sjajnog glazbenika Filipa Merčepa koji će ovaj prelijepi vrt ispuniti zvucima udaraljki – tople marimbe, zaigranog vibrafona, rasplesanog malog bubnja i to sve začiniti sa malo elektronike…

S mora odlazimo u srce Like, u netaknutu prirodu Gornjeg Kosinja, drevnog sijela kosinjskih knezova i važnog crkvenog i kulturnog sjedišta koje se spominje još od 11. stoljeća.  Tu ćemo, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u okviru Like Lika festivala, u utorak 3.8. u 20 sati ugostiti Trio Seraphim koji čine naši sjajni glazbenici – Monika Cerovčec, sopran; Vedran Kocelj, truba i Pavao Mašić, orgulje. U kosinjskoj crkvi nalaze se ispravne povijesne orgulje češkog graditelja Jana Tučeka s kraja 19. stoljeća koje su ovim povodom uređene i ugođene. „Ovim koncertom želimo ispričati priču o ishodištu hrvatske tiskane riječi – Kosinju, u kojem je 1483. tiskana prva knjiga na hrvatskom jeziku i glagoljicom, ujedno i prvi Misal u Europi koji nije tiskan latinskim jezikom i latinicom što svjedoči o društvenom, gospodarskom, kulturnom i intelektualnom potencijalu Hrvata još polovicom 15. stoljeća. Od šezdesetih godina prošlog stoljeća ovo se mjesto planira potopiti, iako nisu izvršena potrebna arheološka istraživanja, a u okrugu je 12 srednjovjekovnih crkvi koje čine važan dio bogate baštine Gospićko-senjske biskupije. Ovo će biti prvi koncert u više od 300 godina staroj crkvi u Gornjem Kosinju.“ – rekla je organizatorica festivala Valentina Badanjak Pintarić.

S programom Like Lika festivala nastavljamo u subotu 7.8. u 20 sati, u drvenoj kapeli sv. Ivana Krstitelja u prelijepom selu Smoljancu na ljekovitoj rijeci Korani. Smoljanac je teško stradao već početkom Domovinskog rata kada je potpuno opljačkan, spaljen i uništen. U napadu na selo zapaljena je i stara drvena kapela iz 1710. godine, koja je u slunjsko-plitvičkom kraju bila pravi biser tradicionalne arhitekture. Na njenim temeljima 2008. godine  izgrađena je nova drvena kapela u kojoj će nastupiti barokni ansambl Early Delight kojega čine Anabela Barić, sopran; Franko Klisović, kontratenor; Stjepan Nodilo, blok flauta i oboa te Izidor Erazem Grafenauer, lutnja i teorba.

Ovogodišnje prvo izdanje Like Lika festivala zaključiti ćemo 8. 8. u Gospiću, u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije iz XVIII. stoljeća, u kojoj će nastupiti Margareta Klobučar, sopran; Diana Grubišić Ćiković, harfa i Alen Kopunović Legetin, orgulje.

Svi koncerti prenose se uživo putem festivalske web stranice www.like-lika.com i YouTube kanala Like Lika Festival. Ulaz na sve koncerte je slobodan. Pridržavamo se svih aktualnih epidemioloških mjera, o čemu detalje možete saznati putem vrlo aktivne facebook stranice Like Lika.

Lika je destinacija koju želite doživjeti, posjetiti, istražiti slušati i disati punim plućima!

Vidimo se na Like Lika Festivalu!

LIKE LIKA FESTIVAL
1. – 8. 8. 2021.
Brinje, Karlobag, Gornji Kosinj, Plitvi
čka jezera, Gospić

 1. 8. – NEDJELJA – 21:00
  Stari Grad Sokolac – Brinje
  Otvorenje festivala:
  Ansambl Acoustic Project

 

 1. 8. PONEDJELJAK – 21:00
  Mediteranski vrt “Kava” – Karlobag
  Filip Merčep, marimba, vibrafon, mali bubanj & elektronika

 

 1. 8. UTORAK – 20:00
  Crkva sv. Antuna Padovanskog – Gornji Kosinj
  Trio Seraphim

 

 1. 8. SUBOTA– 20:00
  Kapela sv. Ivana Krstitelja – Smoljanac, Plitvička jezera
  Ansambl Early Delight

 

 1. 8. – NEDJELJA – 20:00
  Katedrala Navještenja BDM – Gospić
  Margareta Klobučar, sopran
  Diana Grubiši
  ć Ćiković, harfa
  Alen Kopunovi
  ć Legetin, orgulje

Više informacija pronađite na sljedećem linku: O FESTIVALU – Like Lika (like-lika.com)