Održana radionica „Uključivanje proizvođača u sustav certifikacije proizvoda Lički škripavac – ZOZP“

446

U Kulturno Informativnom Centru u Gospiću održana je informativna radionica za proizvođače Ličkog škripavca u organizaciji LAG-a LIKA i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“. Radionica je održana u svrhu upoznavanja zainteresiranih proizvođača s procesom uključivanja u sustav, provedbom plana kontrole, kontrolnim aktivnostima, godišnjom naknadom za sudjelovanje u sustavu i mogućim izvorima financiranja.

Predstavnice tvrtke Biotechnicon d.o.o. iz Splita, gospođe Ana Marušić Lisac i Dragana Milosavljević prisutnima su detaljno predstavile proces uključivanja u sustav te istaknule potporu kontrolnog tijela u cijelom procesu ulaska i sudjelovanja u sustavu zaštite.

Voditeljica LAG-a LIKA, Ivana Starčević upoznala je prisutne s mogućnošću financiranja uključivanja u sustav putem Natječaja za mjeru 3 „Sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode“, gdje korisnici mogu ostvariti potporu u visini do 3.000 EUR za kontrolne aktivnosti, troškove analiza i naknade za certificiranje kao i same troškove sudjelovanja u sustavu certifikacije, odnosno do 15.000 EUR u petogodišnjem razdoblju.

Obzirom na epidemiološku situaciju, veliki broj izolacija i sl. za proizvođače koji nisu mogli biti prisutni na današnjoj radionici u narednom razdoblju održati će se dodatne radionice kako bi svi zainteresirani mogli biti dio ove priče kojoj je cilj podizanje vrijednosti ovog kvalitetnog proizvoda te jačanje njegove prepoznatljivosti na tržištu.

Uz proizvođače na radionici su bile prisutne i predstavnice Ličko-senjske županije i Grada Gospića.