Baza poljoprivrednih proizvođača i ugostiteljskih subjekata na području Ličko-senjske županije

1033

U razdoblju od 01. kolovoza 2015. godine do 01. prosinca 2015. godine Lokalna akcijska grupa Lika provodila je projekt „Promocija i valorizacija gastro-turističke ponude Ličko-senjske županije“.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ličko-senjske županije i LAG-a LIKA (kroz Mjeru 202, IPARD programa i Mjeru 19.1. PRR 2014. – 2020.) i provodio se na području Ličko-senjske županije s ciljem jačanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva na području Ličko-senjske županije kroz promociju poljoprivrednih proizvoda te umrežavanje poljoprivrednih proizvođača i ugostiteljskih subjekata uz dalekosežniji dodatni cilj – snaženje poljoprivredne proizvodnje na području Ličko-senjske županije.

Kao jedna od aktivnosti projekta, formirana je baza poljoprivrednih proizvođača i ugostiteljskih subjekata na području Ličko-senjske županije.

Od prikupljenih podataka, bazom su obuhvaćena ona poljoprivredna gospodarstva koja se intenzivno bave poljoprivrednom proizvodnjom, planiraju održati i proširiti postojeću proizvodnju te svoje proizvode plasirati na tržište, tj. ona gospodarstva koja imaju količine proizvoda koje mogu plasirati ugostiteljskim subjektima ili drugim kanalima prodaje.

U razgovoru s proizvođačima, svi su istaknuli interes za povezivanje s ugostiteljskim subjektima za plasman vlastitih proizvoda, ali i kroz druge možebitne kanale prodaje.

Formirana je i baza ugostiteljskih objekata na području Ličko-senjske županije koji nude tradicionalna lička jela ili su zainteresirani za ponudu tradicionalnih ličkih jela. Veliki broj ugostiteljskih objekata već u svojoj ponudu ima barem nekolika tradicionalna jela, a namirnice nabavlja od lokalnih poljoprivrednih gospodarstava. S obzirom da je donesen Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda – Hrvatska autohtona kuhinja, među ugostiteljima postoji zapažen interes za uvođenjem ovoga standarda u svoje objekte u čijem im je provođenju iznimno važna i neophodna kvalitetna domaća namirnica što je još jedan vrlo bitan poticaj za nastavak i jačanje suradnje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ugostiteljskih subjekata.

Formirane baza i dalje će se ažurirati poljoprivrednim proizvođačima koji imaju proizvodne kapacitete kao i ugostiteljskim objektima ovisno o promjenama u istaknutoj ponudi.

Baza poljoprivrednih proizvođača

Baza ugostiteljskih subjekata