LAG Lika organizira sastanak sa zamjenikom ministra poljoprivrede i uzgajivačima goveda

1047

U kulturno informativnom centru Gospić (KIC Gospić) sutra u 17 sati održati će se sastanak uzgajivača goveda sa zamjenikom ministra poljoprivrede, gospodinom Tugomirom Majdakom.

Tema sastanka biti će prednosti udruživanja proizvođača goveda u proizvođačku organizaciju, a posebnu prezentaciju o tome prirediti će gospodin Dalibor Janda, voditelj službe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede.

Valja istaknuti da udruživanje proizvođača jača njihove pregovaračke moći na konkurentnom tržištu i u prodajnom lancu te se na taj način osigurava stabilan prihod i stabilna proizvodnja u nadolazećem razdoblju. Proizvođačka organizacija je u sektoru govedarske proizvodnje vrlo važan segment jer ugovori koje bi proizvođačka organizacija sklopila s prerađivačima trebali bi sadržavati fiksnu cijenu, vrijeme isporuke, rokovi plaćanja i drugo. Upravo takvo poslovanje rješava goruće pitanje proizvođača a to je sigurnost isporuke i naplata.

Posljednjih godina u Lici se povećala stočarska proizvodnja kao i broj goveda, poglavito krave buše ali i drugih pasmina. Iz LAG-a Lika doznajemo da je posljednju godinu na području Like i Primorja malim proizvođačima odobreno više od 10 milijuna kuna potpora iz EU fonda za ruralni razvoj. Nekim proizvođačima isplata je već obavljena dok neke to tek očekuje. Interes za nove potpore koje se očekuju u narednom razdoblju  znatno je veći nego prošlu godinu.

–  Deset milijuna kuna za male proizvođače u Lici  nije zanemariv iznos. Radi se tek o prvoj godini provođenja natječaja, kad su poljoprivrednici još skeptični i zato već sada imamo brojne upite za nove natječaje. Jedno je jasno, poljoprivreda u Lici se probudila – ističe Tomislav Kovačević, voditelj LAG-a Lika.

Kao što znamo, u organizaciji Ličko-senjske županije i županijske razvojne agencije LIRA-e prošli tjedan u Gospiću je  održana Jesen u Lici, velebna manifestacija koja je zablistala u punom sjaju i pokazala sav potencijal ličkog sela. Djelatnici LAG-a Lika iskoristili su priliku kada su proizvođači na jednom mjestu te su proveli anketu. Zaključak je da su poljoprivrednici spremni za udruživanje o čemu je već u prošli petak na sajmu obavljen razgovor sa zamjenikom ministra gospodinom Tugomirom Majdakom, a koji je na poziv LAG-a Lika promptno reagirao i nakon samo tri dana zakazao sastanak s proizvođačima.

Nakon sutrašnjeg sastanka LAG Lika pozvati će i druge proizvođače da se pridruže ideji udruživanja, o čemu je već održan niz sastanaka.