Lički proizvođači zainteresirani za udruživanje

775

Protekloga vikenda Lika je na najbolji način prikazala svo bogatstvo proizvoda koje nudi hrvatsko selo.

Jesen u Lici, međunarodna manifestacija u organizaciji Ličko-senjske županije i županijske razvojne agencije LIRA-e već gotovo dva desetljeća okuplja prvenstveno proizvođače Like ali postaje sve zanimljivija i proizvođačima iz cijele Hrvatske pa i susjednih zemalja.

Djelatnici LAG-a Lika ovu prigodu iskoristili su za obilazak domaćih proizvođača i provođenje ankete o zainteresiranosti udruživanja u zadrugu radi sigurnog otkupa njihovih proizvoda. Gotovo svi proizvođači zainteresirali su se za takav oblik suradnje. Udruživanjem bi se povećala količina proizvodnje, poboljšala bi se stručna pomoć a nije zanemarivo spomenuti i korist od smanjenja cijene imputa u poljoprivrednoj proizvodnji zbog udružene nabave. Za seljaka je. najvažniji siguran plasman proizvoda.

– Svi smo se nekako preusmjerili na kupovinu u trgovačkim centrima a proizvode sela smo zaboravili. Proizvođači pojedinačno ne mogu biti konkurentni pa postepeno odustaju od proizvodnje. Da se udruživanje isplati možemo se uvjeriti brojnim primjerima u Sjevernoj Italiji gdje su zadruge i proizvođačke organizacije snažnije od naših velikih kompanija. Razgovore s Gradom Gospićem i Županijom Ličko-senjskom već smo obavili i oni su pokazali veliku zainteresiranost za pomoć u okrupnjavanju proizvođača, tako da već ove jeseni možemo očekivati prvi veliki iskorak u pravcu udruživanja – istaknuo je voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević.

U pratnji djelatnika LAG-a ličke proizvođače obišao je i zamjenik ministra poljoprivrede gospodin Tugomir Majdak koji je iskazao veliko divljenje zbog izloženih proizvoda te ponudio pomoć kroz infrastrukturu ministarstva.