Lika Quality – lički proizvodi premium kvalitete

5203

Lička hrana konačno je dobila zasluženu oznaku koja kvalitetne lokalne proizvode svrstava u tzv. premium kategoriju. Prvih 39 proizvoda, koji su prošli kroz strogu selekciju sustava, od ovog tjedna ponosni su korisnici znaka Lika Quality. Osim hrane, ovaj znak odnosi se i na ličku rakiju, sokove i sirupe te ličke suvenire. Tako uz poznati sir lički škripavac te basu i kiselinu, kao najpoznatije mliječne proizvode, ovaj znak nose i proizvodi poput domaćeg meda, pekmeza rakije ali i suvenira kao što su lička kapa i lička torba. Prvi korisnici Znaka Lika Lika Quality su: Tomaić-commerce d.o.o., Medical. Eko-Gacka, OPG Štajdohar Josip, OPG Turkalj Petar, OPG Šop Dragan, OPG Čačić Alenka, OPG Vlainić Ivan, OPG Rukavina Juraj, OPG Pezelj Anita, OPG Rončević Ivana, Udruga Gačanka, OPG Furlan Darko i Vegium d.o.o. S razvijenim marketinškim pristupom, brend Lika Quality početak je priče o brendiranju gastro-destinacije.

No, kako je sve krenulo. U rujnu 2015. godine LAG Lika kreće s velikim projektom integralnog gospodarskog razvoja pod nazivom INTEGRA LIKA 2020. Cilj ovog projekta je brendiranje destinacije Lika i podvelebitsko primorje, kao globalno prepoznatljive i ekološki prihvatljive s razvijenim sustavom samoodrživih gospodarstava. Projekt je vođen filozofijom održivog razvoja. U sklopu INTEGRE, razvijen je i projekt GASTRO LIKA kroz kojega se razvija gastronomski potencijal ovog kraja. Provodi se edukacija kuhara u ugostiteljskim objektima kako bi pomoću tradicionalnih namirnica ponudu obogatili suvremenijim jelima i na taj način išli ukorak s najnovijim gastronomskim izazovima. Kako bi se istaknula iznimna kvaliteta odabranih proizvoda te se kao takvi zaštitili, razvijen je sustav regionalne oznake kvalitete Lika Quality. Kroz cijeli proces brendira se gastro-destinacija.

Znak Lika Quality zaštićen je kao jamstveni žig u Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva RH, a nositelj je Lokalna akcijska grupa Lika (LAG LIKA), koja je idejni začetnik i provoditelj cijelog projekta.

Osim brendiranja gastro-destinacije, znak Lika Quality omogućit će značajniju prisutnost proizvoda s lokalnih farmi na lokalnom tržištu.

Ovo je tek prva faza u razvoju gastro-destinacije a sljedeća faza dolazi na jesen kada će se certificirati restorani koji će u svojoj ponudi imati jela napravljena od namirnica s oznakom Lika Quality.