Održan prvi Sajam udruga sa područja LAG-a LIKA

1780

Danas, 25. svibnja 2018. godine je u Kulturno Informativnom Centru Gospić održan prvi Sajam udruga sa područja LAG-a LIKA. Sajam udruga je organiziran u sklopu nacionalne manifestacije Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske – Dani otvorenih vrata udruga 2018. Također, radi se o jednoj od aktivnosti projekta Tesla za društveno korisno učenje.

Voditeljica LAG-a LIKA, Ivana Starčević pozdravila je prisutne u ime LAG-a LIKA, Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću i HGSS – Stanice Gospić, odnosno u ime partnerstva za provedbu projekta Tesla za društveno korisno učenje. Istaknula je značaj današnjeg događaja kao prilike  za predstavljanje rada lokalnih udruga te upoznavanja s mogućnostima volontiranja. „Osim jačanja prepoznatljivosti rada udruga provedbom Sajma udruga nastoji se potaknuti aktivnije uključivanje građana u razvoj i oblikovanje zajednice. Organizacija ovog Sajma pokazala je značaj angažiranja zajednice koja je zajedničkim doprinosom potpomogla realizaciji ovog događaja.“ Gđa. Starčević je zahvalila svim udrugama na njihovom doprinosu, kako na realizaciji sajma tako i na uključenosti u ostale projektne aktivnosti projekta Tesla za društveno korisno učenje. Ujedno zahvalila je ravnateljici Ureda za udruge Vlade RH, gđi Heleni Beus koja je svojim dolaskom podržala napore udruga sa područja LAG-a LIKA te Ličko-senjskoj županiji koja je uvrštavanjem ovog događanja u obilježavanje Dana Ličko-senjske županije pridonijela povećanju vidljivosti rada organizacija civilnog društva.

Ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, gđa. Helena Beus, naglasila je kako joj je iznimno drago da je za Dane otvorenih vrata udruga mogla na jednom mjestu posjetiti udruge sa područja Like, osobno porazgovarati sa predstavnicima i dobiti uvid u stanje na ovom području. Također, informirala je sudionike o otvaranju regionalnih ureda Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te pozvala predstavnike udruga na sudjelovanje na radionicama regionalnih ureda.

Voditeljica projekta, gđa. Petra Aničić kratko se osvrnula na dosadašnje napore Udruge za razvoj civilnog društva SMART i u ime prisutnih zahvalila se na njihovom doprinosu razvoju civilnog društva na području Ličko-senjske županije.

Martina Jurković, stručna suradnika u LAG-u LIKA predstavila je brošuru „Volontiranjem do održivog društva“ koja je izrađena u okviru projekta Tesla za društveno korisno učenje. Naglasila je mogućnosti koje volonterski angažman pruža za razvoj osobnih i profesionalnih vještina te kako se volontirati može ne samo u udrugama već i u javnom i profitnom sektoru.Ja

Čast otvaranja sajma udruga pripala je Nikoli Tesli. Naime, želja organizatora je bila da prvi sajam udruga otvori osoba koja je na neki način „zadužila“ cjelokupnu ličku zajednicu, osoba koja je kroz svoj život bila primjer društvenog angažiranja, čiji je rad istaknut i prepoznatljiv…a sve kako bi ta osoba djelovala inspirativno na zajednicu te ju u konačnici potaknula na aktivni društveni angažman. Izbor je pao na Nikolu Teslu, genijalca, humanitarca i inovatora…Sajam udruga je otvorila njegova imenjakinja, gđa Nikolina Krpan koja je kao voditeljica MC Nikola Tesla predstavila njegov doprinos razvoju društva, vrijednosti koje je zastupao, opisala njegov životni put i otvorila sajam udruga u njegovo ime.

Na sajmu su se predstavile sljedeće udruge: Udruga Kultura i edukacija, Udruga slijepih Ličko-senjske županije, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Alumni klub Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću, Udruga žena „Nit“, Udruga „Pokretač“, Klaster Lika destination, Udruga za zaštitu životinja AnimalLika Gospić, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“, Udruga Prospero, Udruga žena za očuvanje tradicije, kulturne baštine i ruralnog razvitka „Pavenka“, ZIR – zajednica i razvoj, Udruga Gačanka, Lokalni volonterski centar Gospić, HGSS – Stanica Gospić i Hrvatska škola Outward Bound.

Najmlađi posjetitelji s veseljem su sudjelovali u kreativnim radionicama Udruge Gačanka i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“. Poseban interes privukli su: pokazna vježba HGSS-a Stanice Gospić, prezentacija Lika Quality proizvoda (LAG LIKA i Klaster Lika destination), demonstracija rada s robotima (ZTK grada Gospića) te zvučna instalacija – Zvučni vrt (Udruga Kultura i edukacija).

U okviru sajma udruga održana je i panel rasprava na temu „Zašto volontirati u Lici?“ na kojoj su sudjelovali: Jasna Pajtl (Odjel za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije), Marijana Nahod (Udruga Pokretač), Mile Milković (HGSS – Stanica Gospić), Tamara Lipnjak (Hrvatska škola Outward Bound), Tamara Lujić (Lokalni volonterski centar Gospić), Nikica Jelić (Likovna udruga Lika), Lucija Petrovčić (Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću). Petra Aničić (LAG LIKA), voditeljica projekta Tesla za društveno korisno učenje moderirala je panel raspravu nastojeći sa panelistima prodiskutirati stanje volonterstva na području Like te potaknuti zajednicu na aktivno uključivanje u oblikovanje društva upravo kroz aktivniji angažman u udrugama.

Istovremeno sa sajmom udruga u Urbanom vrtu Gospić  odvijala se volonterska akcija „Uređenje urbanog vrta Gospić“. Volonterska akcija je održana u sklopu nacionalne manifestacije „Hrvatska volontira“

Urbani vrt Gospić formiran je prema permakulturnim načelima 2016. godine kroz niz građanskih akcija. Formiranje vrta je sufinancirano putem natječaja Zaklade Kajo Dadić, “Naš doprinos zajednici”. Urbani vrt održavaju učenici Osnovne škole “dr. Jure Turića” Gospić, te volonteri Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Pčelice”.

U volonterskoj akciji sudjelovali su vrijedni volonteri, 15 EVS volontera sudionika ERASMUS projekta Lika spring u udruzi Hrvatska škola Outward Bound te učitelji i učenici OŠ dr. Jure Turića Gospić.

Volonteri su tijekom akcije bili zaduženi za uređenje i bojanje drvenih elemenata u vrtu, obnovu staza za bosonogo hodanje, popravak podignutih gredica, pljevljenje, malčiranje i druge vrtlarske poslove.

Projekt „Tesla za društveno korisno učenje“ kojeg u partnerstvu provode LAG LIKA, Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću te Hrvatska Gorska Služba Spašavanja Stanica Gospić sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Prioritet 4.: Dobro upravljanje te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge. Projekt se provodi tijekom 2 godine a ukupna vrijednost projekta je 863.355,60 kn (od čega bespovratna sredstva iznose 698.684,29 kn).