Održana početna konferencija projekta “Tesla za društveno korisno učenje”

1445

17. travnja 2018. svečano je obilježen početak provedbe projekta „Tesla za društveno korisno učenje“ kojeg u partnerstvu provode LAG LIKA, Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću te Hrvatska Gorska Služba Spašavanja Stanica Gospić. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Prioritet 4.: Dobro upravljanje.

Na današnjoj konferenciji okupio se veliki broj sudionika, studenti i nastavno osoblje Veleučilišta Nikola Tesla, predstavnici organizacija civilnog društva, predstavnici lokalnih institucija i gospodarstvenika te mediji.

Sudionike je uvodno pozdravila gđa. Ivana Starčević, v.d. Voditeljice LAG-a LIKA te predala riječ višoj stručnoj suradnici za pripremu i provedbu projekata LAG-a LIKA, Petri Aničić, koja je kao voditeljica projekta predstavila način i izvore financiranja projekta, ciljeve projekta, aktivnosti, ciljne skupine i očekivane rezultate. Naglasila je značaj ovog projekta za rješavanje dva zamijećena izazova na području LAG-a LIKA: iseljavanje mladog visokoobrazovanog kadra, odnosno potreba za unaprjeđenjem obrazovnih modela spajanjem teorije i prakse u cilju obrazovanja studenata kako bi bili spremniji za tržište rada te niska razina aktivnog uključivanja građana u prepoznavanje i rješavanje konkretnih društvenih problema kroz aktivan angažman u organizacijama civilnog društva (OCD). Projektnim aktivnostima predviđeno je uključivanje minimalno 10 djelatnika i 200 studenata Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću u provedbu mentorskih programa društveno korisnog učenja u kojima sudjeluje 10 OCD-a, odnosno 9 djelatnika OCD-a. Projekt se provodi tijekom 2 godine a ukupna vrijednost projekta je 863.355,60 kn (od čega bespovratna sredstva iznose 698.684,29 kn). osim provedbe programa društveno korisnog učenja dio aktivnosti je usmjeren na jačanje vidljivosti rada OCD-a, te će tijekom provedbe biti uspostavljen debatni klub na Veleučilištu, održati će se dva sajma udruga, izraditi će se brošura o prednostima volontiranja za osobni i profesionalni razvoj. Kroz volonterske akcije markirati će se 10 planinarskih staza na području LAG-a LIKA a biti će provedeno i 40 edukativnih radionica o orijentaciji i sigurnom kretanju u prirodi kako bi se preventivno djelovalo na minimalno 800 osnovnoškolaca.

Dekanica Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću, dr.sc. Vlatka Ružić mag.oec. pozdravila je prisutne i izrazila zadovoljstvo da Veleučilište kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima omogućuje svojim studentima dodatne kanale za razvoj svojih praktičnih znanja i vještina. Također, naglasila je kako uspostavljeno partnerstvo s predstavnicima civilnog društva može samo pozitivno utjecati na oblikovanje zajednice i održivi razvoj područja.

Pročelnik Hrvatske Gorske Službe Spašavanja Stanice Gospić, Josip Brozičević naglasio je ulogu koju HGSS ima, koja je osim zaštite i spašavanja prvenstveno preventivnog karaktera. Istaknuo je činjenicu da će upravo ovi programi omogućiti izradu sigurnosnih karata za dio velebitskog područja što iznimno olakšava budući rad HGSS-a. Također, kroz edukativne radionice preventivno će se djelovati na one najmlađe prema kojima smo uvijek najosjetljiviji.

Konferencija je zaključena svečanim potpisivanjem partnerskih sporazuma.