Održana prezentacija „Financiranje ulaganja u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ruralni razvoja“ u Gospiću

924

6. svibnja 2015. s početkom u 10 sati je održana prezentacija „Financiranje ulaganja u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ruralni razvoj“ u Kulturno informativnom centru u Gospiću. Prezentacija je održana povodom obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna. Prisustvovalo je tridesetak sudionika, najvećim dijelom predstavnici poljoprivrednih gospodarstva iz Gospića i okolice.

Stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata u uredu LAG-a, Petra Aničić je prisutnima predstavila rad LAG-a i njegovu ulogu u ruralnim područjima. Ukratko je predstavila LEADER mehanizam i planove LAG-a za budućnost. Naglasila je kako je zadatak LAG-a podržavati sve dobre ideje i projekte kako bi se ljudi ne samo zadržali u ruralnim područjima već i počeli vraćati u njih.

U nastavku je Ivana Starčević predstavila mogućnosti za financiranje koje se nude poljoprivrednim gospodarstvima u vidu bespovratnih sredstava kroz Program ruralnog razvoja RH 2014.-2020. – Mjeru 4 – Ulaganja u fizičku imovinu i Mjeru 6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja. Korisnicima se kroz ove mjere nude mogućnosti ulaganja u nabavu mehanizacije, građenje i opremanje gospodarskih objekata, navodnjavanje, zbrinjavanje stajskog gnoja, ulaganje u objekte za preradu, kušaonice, ulaganja za mlade poljoprivrednike, nepoljoprivredne djelatnosti te mala gospodarstva. Ovisno o mjeri iznosi potpore su od 5.000 do 3.000.000 EUR-a.

Poseban naglasak je stavljen na trenutno otvoren natječaj za Podmjeru 6.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Korisnicima čija je ekonomska veličina između 2.000 i 7.999 € kroz ovu podmjeru dostupno je do 15.000 € za kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala; kupnju, građenje i/ili opremanje zatvorenih zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i /ili prerade proizvoda; podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih nasada; uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje; građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe; kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta; kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.