Održana završna konferencija projekta Tesla za društveno korisno učenje

680

U petak, 13. ožujka 2020. godine s početkom u 11.00 sati u Kulturno Informativnom Centu u Gospiću održana je završna konferencija dvogodišnjeg projekta Tesla za društveno korisno učenje.
Lokalna akcijska grupa Lika, Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću i Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Gospić 2017. godine zajedničkim su snagama osmislile projekt pod nazivom Tesla za društveno korisno učenje te ga prijavili na natječaj za bespovratna sredstva Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja koji se financira iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (Europski socijalni fond).
Projektom je predviđeno da se studenti Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću kroz seminarsku nastavu aktivno uključe u rad lokalnih organizacija civilnog društva, ojačaju svoje analitičke i zagovaračke vještine te kroz praktičan rad osiguraju održivost rada organizacija civilnog društva. Dio projektnih aktivnosti bio je usmjeren na povećanje vidljivosti rada organizacija civilnog društva i značaj volonterstva za održivi razvoj lokalne zajednice (kroz volonterske akcije, sajam udruga, on-line platforme za volonterske programe i modele DKU).
Projekt ukupne vrijednosti 863.355,60 HRK odabran je za financiranje 2018. godine. Provedba projekta trajala je 24 mjeseca tijekom kojih su partneri proveli niz aktivnosti s ciljem spajanja teorije i prakse, poticanja aktivnog sudjelovanja pojedinaca u oblikovanju društva te popularizacije volonterstva.
LAG LIKA u projektu ima ulogu prijavitelja, dok su Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću i HGSS Stanica Gospić u projektu u svojstvu partnera. Oba partnera su dugogodišnji članovi LAG-a LIKA te provedba ovog projekta dodatno potvrđuje dosadašnju uspješnu suradnju.

Ciljne skupine projekta su:
OCD-i koji su kroz projektne aktivnosti ojačali razvojne kapacitete, povećali vidljivost svojeg rada i privukli građane na aktivno uključivanje
• zaposlenici OCD-a koji su proširili svoje znanje i lakše se usmjeravaju na rješavanje konkretnih društvenih problema
• nastavno osoblje Veleučilišta koje se aktivno uključilo u oblikovanje i implementaciju programa DKU te osnažilo svoje kapacitete za provođenje DKU kao i povećalo kvalitetu svojih kolegija
• studenti Veleučilišta koji su stekli priliku za prakticiranje teorijskog znanja, aktivno se uključili i doprinijeli razvoju društva u cjelini te stekli samopouzdanje i ojačali svoje analitičke i zagovaračke kapacitete
• volonteri koji su kroz vlastiti angažman pridonijeli boljem društvu
• učenici osnovnih škola koji su stekli znanje o orijentaciji u prirodi, sigurnom kretanju i potencijalnim opasnostima u prirodi

Sudionicima na završnoj konferenciji obratila se zamjenica gradonačelnika grada Gospića, gospođa Kristina Prša te predstavnici partnera u projektu Martina Jurković, Voditeljica projekta, Vlatka Ružić, dekanica Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću, Josip Brozičević ispred HGSS-a Stanice Gospić te Mile Milković kao najvažnija osoba u provedbi dijela aktivnosti za koji je bila odgovorna HGSS – Stanica Gospić.
Svaki od predstavnika partnera iznio je svoja iskustva tijekom provedbe projekta te izrazio veliko zadovoljstvo sa suradnjom, provedbo i rezultatima u protekla 24 mjeseca.
Događanju su prisustvovale i organizacije civilnog društva sa područja LAG-a LIKA kao i studenti Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću koji su pripadnici osnovne ciljne skupine u projektu.