Permakulturni vrt je zaživio

1048

Inicijativom LAG-a LIKA kroz niz volonterskih akcija formiran je permakulturni urbani vrt u neposrednoj blizini OŠ dr. Jure Turića, Gospić. Za planiranje sadržaja vrta bila je zadužena udruga ZIR – zajednica i razvoj, koja je uz pomoć cijelog niza partnera i sponzora projekt formiranja permakulturnog vrta uspješno privela kraju u srpnju ove godine.

Posebno veseli današnji prizor u vrtu – znatiželjni učenici drugog razreda osnovne škole dr. Jure Turića pod vodstvom dipl. učiteljice Kate Milković posjetili su vrt i upoznali se sa posađenim začinskim biljem. Upravo su ovakva događanja istaknula jednu od značajnijih svrha uspostavljanja pokaznog permakulturnog urbanog vrta – edukacija o poljoprivredi od malih nogu! Vrt pruža mogućnost edukacije o uzgoju na povišenim i toplim gredicama, o mogućnosti produženja vegetacijske sezone pomoću uzgoja u zaštićenim prostorima, o značaju kompostiranja i stvaranja kvalitetnog humusnog materijala i sl. Odabirom lokacije vrta u neposrednoj blizini osnovne i srednje škole nastojalo se omogućiti učenicima edukaciju o održivim poljoprivrednim praksama te im pomoći u korištenju prirodnog potencijala kojim područje Like obiluje za kasnije razvijanje poduzetničkih ideja.

U dogovoru s kolektivom OŠ dr. Jure Turića pojedini profesori su sukladno mogućnostima uključili radove u vrtu u svoje kurikulume i s učenicima vrijedno obilaze vrt i brinu za posađene biljke. Sve je češće prisutan prizor korištenja vrta u edukativne svrhe a navedeno potvrđuje i činjenica da je u cilju obilježavanja dječjeg tjedna ove subote planirana radionica za mlađe uzraste tijekom koje će sudionici pripremiti vrt za nadolazeće razdoblje i posaditi jesensko/zimske kulture. Radionica će se održati u razdoblju od 11 do 13 sati. Organizatori subotnje radionice su DND Gospić, udruga ZIR, udruga „Pčelice“, Kulturno informativni centar, LAG LIKA i Grad Gospić. Predavač i voditelj radionice je dr.sc. Maja Lang Balija (udruga ZIR).