Posjeta Lokalne akcijske grupe iz Estonije- Mulgimaa Arenduskoda

525

Prije točno godinu dana Lokalna akcijska grupa Lika ugostila je delegaciju Regionalne antene Nacionalne mreže ruralnog razvoja Slovačke Republike, a 2. listopada 2023. godine u večernjim satima V.d. Voditeljice Maria Ćaćić dočekala je i zaželjela dobrodošlicu Lokalnoj akcijskoj grupi Mulgimaa Arenduskoda na njihovom prvom posjetu primjeru dobre prakse – OPG Ivan Vlainić – Stilanova Lika u Perušiću.

OPG Ivan Vlainić predstavio je izvrstan početak studijskog putovanja gdje su gosti iz Estonije imali priliku upoznati rad mladog poljoprivrednika koji prerađuje vlastito voće u voćne rakije i likere, ali i otkupljuje voće ostalih Lika Quality proizvođača.

Drugi dan gostovanja, Lokalna akcijska grupa Mulgimaa Arenduskoda započela je gostovanjem u prostorijama Kulturno Informativnog Centra u Gospiću gdje su djelatnice LAG-a LIKA održale prezentacije vezane uz rad LAG-a unutar proteklih deset godina, kao i regionalnu oznaku kvalitete Lika Quality čiji je nositelj Lokalna akcijska grupa Lika.

Bila je ovo prilika putem koje su gosti iz Estonije upoznati s područjem LAG-a, njegovim prirodnim bogatstvima, ali i brojnim intervencijama koje je LAG proveo u trajanju Lokalne razvojne strategije 2014.-2020. Također, gostima je predstavljena i nova Lokalna razvojna strategija 2023.-2027. te intervencije koje će LAG LIKA provoditi u sklopu iste, a predstavljeni su i najpoznatiji projekti provedeni od strane LAG-a s posebnim naglaskom na sustav regionalne kvalitete Lika Quality unutar kojeg se razlikuje 11 kategorija proizvoda te koji obuhvaća preko 170 proizvoda. Po završetku prezentacija, djelatnice LAG-a LIKA spremno su odgovorile na sva pitanja, a kroz komunikaciju s gostima upoznale su se i s radom LAG-a Mulgimaa Arenduskoda gdje su uočene mnoge sličnosti u podneblju njihova područja, ali i radu LAG-ova pa su sukladno tome razmijenjeni i kontakti s ciljem sklapanja buduće prekogranične suradnje.

LAG LIKA rado je pomogao prilikom ugošćavanja te planiranja studijskog putovanja Lokalne akcijske grupe Mulgimaa Arenduskoda, a po završetku druženja u prostorijama KIC-a gosti su se uputili prema Kuterevu gdje su posjetili Utočište medvjeda, a u nadolazećim danima posjetiti će Nacionalni park Sjeverni Velebit, tvrđavu Nehaj u Senju te brojna druga, hvale vrijedna, područja Like i podvelebitskog primorja te primjere dobre prakse poput OPG-a Igor Tomaić i OPG-a Butina.

Jedan je ovo od mnogih uspješnih ugošćavanja LAG-a LIKA, a nadamo se da će ovaj posjet biti samo početak kvalitetne razmjene iskustava i uspješne prekogranične suradnje.