Predstavljanje projekta „GASTRO LIKA“ i regionalne oznake kvalitete „LIKA QUALITY“

819

U rujnu 2015. godine LAG LIKA započeo je s provedbom petogodišnjeg projekta integralnog gospodarskog razvoja pod nazivom INTEGRA LIKA 2020 koji za cilj ima brendiranje Like i podvelebitskog primorja kao globalno prepoznatljive turističke destinacije, ekološki prihvatljive s jedinstvenim prirodnim ljepotama, bogatom autohtonom gastronomskom ponudom te samoodrživim obiteljskim gospodarstvima. Radi se o kompleksnom i jedinstvenom projektu u Republici Hrvatskoj obzirom da sadrži važnu komponentu integralnog razvoja koji uključuje razvoj poljoprivrede u širem smislu, proizvodnju i brendiranje hrane, razvoj turizma i brendiranje destinacije te održivi razvoj u jednome.

Uz stvaranje identiteta destinacije kroz povijesno-kulturnu baštinu te iznimne prirodne ljepote, brendiranje gastro destinacije provesti će se kroz projekt Gastro Lika, oživljavanjem kulinarske baštine te značajnijom zastupljenošću jela, pripremljenih od lokalno proizvedenih namirnica, u ugostiteljskim objektima.
Kako bi se istaknula iznimna vrijednost lokalno proizvedene hrane, LAG LIKA je razvio sustav regionalne oznake kvalitete Lika Quality, koji jamči visoku kvalitetu i sljedivost u proizvodnji hrane. Namijenjen je poticanju razvoja proizvodnje na lokalnim farmama, podizanju razine kvalitete ličkih proizvoda i proizvodnih tehnologija, poticanju stvaralaštva, kreativnosti, izvornosti, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije, te promociji regije kao i stvaranju brenda na domaćem i inozemnom tržištu. Znak Lika Quality zaštićen je u Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva kao jamstveni žig. Za pravo uporabe znaka Lika Quality moći će kandidirati proizvodi koji posjeduju iznadprosječnu kvalitetu, proizvedeni na području destinacije Lika i podvelebitsko primorje, a nastali su kao rezultat ličke i primorske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, invencije i inovacija.

Kako bi se ponuda lokalnih ugostiteljskih objekata približila istančanim zahtjevima današnjih svjetskih putnika i gurmanskih znalaca, angažirani su kulinarski stručnjaci GASTRONOMADI koji će educirati kuhare lokalnih restorana za pripremu suvremenih jela koristeći lokalne namirnice. Time će se neizravno pomoći razvoj lokalne poljoprivrede.
Predstavljanje projekta Gastro Lika održat će se 24. ožujka 2017. godine u restoranu Lička kuća u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Dvodnevna radionica će se održati 25. i 26. ožujka i okupit će kuhare iz Nacionalnog parka kao i kuhare restorana iz cijele destinacije. Ovo je tek prvi korak planirane višegodišnje edukacije i razvoja gastronomske ponude lokalnih restorana kako bi se kvalitetom i izborom približili svjetski poznatim gurmanskim destinacijama.