Ruralni animatori 2017.

2040

30. Listopada 2017. predstavljen je projekt koji je LAG LIKA u suradnji s Veleučilištem Nikola Tesla u Gospiću i HZZ PU Gospić uspješno aplicirao na HBOR-ov natječaj za donacije 2017.. Ukupna vrijednost projekta od 108.042,20 kn je sufinancirana u iznosu 50.000,00 kn kroz HBOR-ov natječaj dok je prestali iznos sufinanciran iz Mjere 19.4. Programa ruralnog razvoj RH 2014. – 2020.

Projekt Ruralni animatori je LAG LIKA pokrenuo 2015. godine s ciljem povećanja korištenja EU fondova, a poglavito Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Do sada je LAG nakon svakog objavljenog natječaja za Podmjere 6.1 i 6.3 održao praktične radionice za buduće Ruralne animatore kako bi educirao sudionike o pripremi natječajne dokumentacije.

Tomislav Kovačević, Voditelj LAG-a LIKA uvodno je predstavio rad LAG-a LIKA i cilj prijave projekta Ruralni animatori. Naglasio je kako je LAG-ova uloga razvoj ruralnog područja na kojem djeluje, te kako su Ruralni animatori dio šireg projekta INTEGRA LIKA 2020 čiji je cilj integralni gospodarski razvoj LAG-a LIKA. Dekanica Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću, Vlatka Ružić, naglasila je doprinos projekta poticanju samozapošljavanja sudionika, prvenstveno studenata, koji sa svakim novim stečenim znanjem povećavaju svoje šanse za samozapošljavanje ili rad za drugog poslodavca.

Ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Gospić obratila se Predstojnica, Milka Rukavina koja je također naglasila važnost projekta u smislu osposobljavanja nezaposlenih osoba i povećanja njihovih mogućnosti, ali i pozvala studente na sudjelovanje na radionicama o pisanju životopisa i ponašanju prilikom intervjua za posao koje HZZ organizira u okviru svojeg redovnog poslovanja. Voditeljica projekta, Petra Aničić predstavila je opće i specifične ciljeve projekta Ruralni animatori kao i projektne aktivnosti. Projekt će se provoditi tijekom 6 mjeseci na području LAG-a LIKA. Namijenjen je nezaposlenim osobama i mladima u dobi 19-29 godina, ukupno za 60 sudionika.. Tijekom 6 mjeseci biti će organizirano 8 dvodnevnih radionica, te jedno predavanje o poreznom aspektu OPG-a i jedno predavanje o mogućnostima samozapošljavanja i zapošljavanja. Kroz cijelo vrijeme trajanja projekta partneri će biti na raspolaganju sudionicima za savjetovanje o pokretanju i financiranju njihovih poslovnih ideja. Radionice su besplatne za sudionike ali je obavezna prijava na lag-lika@lag-lika.hr.